Siirry suoraan sisältöön

PPM (polypropyleenimultifilamentti)

Polypropyleenimultifilamentti eli PPM on erittäin kestävää materiaalia, joka soveltuu mainiosti koirien taluttimien tekemiseen.
Tästä on hiukan erilaisia malleja – jotkut ovat UV-suojattuja ja kun tuo köysi koostuu ytimestä ja ”vaipasta”, niin tuo vaippa voi olla joissain tiiviimpää kuin toisissa. 
Tiiviimmin kudotut ovat ehkä enemmän hankauskestävämpiä ja käsituntumalta pikkuisen kovempia. Tuo kovuus ei mielestäni ole mitenkään paha, vaan ovat taipuisia  käteen eikä viiltele käsiä kuitenkaan.
Taluttimia tehdään aina ø5mm:stä ø14mm:n saakka. Murtolujuudet ovat erittäin korkeita –   360kg:sta 3200kg:n saakka. Murtolujuuden määrittelee köyden halkaisija. 
PPM materiaalina ei kerää kosteutta ja kelluu veden päällä. Se ei myöskään likaannu herkästi ja omaa myös ÖKO-TEX -sertifikaatin. On myös kevyt ja voidaan pestä 30 asteessa pesukoneessa. Kannattaa käyttää pesupussia, ettei lukot kolise.

Tästä löytyy myös toisenlaista narua. Tässä toisentyyppisessä PPM-narussa ei ole ydintä ollenkaan. Vaikkei siinä ole ydintä, se on silti äärimmäisen kestävää – murtolujuutta löytyy 580kg:sta 1700kg:n saakka. Halkaisijaltaan ø6mm -> ø12mm. 
Nämä taluttimen päätellään ”pleissaustyökalun” avulla, joten kiinnityskohdatkin ovat äärimmäisen kestäviä, sillä naru ikäänkuin pujotellaan taluttimen sisään.
Muutoin tässä on samat ominaisuudet, kuin ytimellisessä mallissa. Tämä toki on taipuisampaa kuin ytimellinen malli.
Näitä on tulossa verkkokauppaan myyntiin vuodenvaihteessa.

Värivaihtoehtoja, kuten monissa muissakin materiaaleissa, on aivan järjetön määrä 🙂 Esimerkiksi ø8mm värejä on n. 130kpl.
Heijastaviakin värejä on olemassa!

Alta näet millaisesta materiaalista on kyse ja millaisia taluttimia siitä saa.