Siirry suoraan sisältöön

Taluttimet

Taluttimia, kuten muitakin tarvikkeita on paljon erilaisia, joten on ymmärrettävää, että laajasta valikoimasta voi olla vaikeaa valita.
Koetan avata tähän alle, mitä taluttimen valinnassa kannattaa ottaa huomioon.

Jokainen tuntee oman lemmikkinsä parhaiten. Talutinta valitessa tulee miettiä, mihin käyttötarkoitukseen se on tulossa ja minkä kokoiselle lemmikille.
Tuleeko se tanskandogille vai chihuahualle? Onko kyseessä pentu? Tuleeko talutin päivittäiseen käyttöön vai satunnaiseen käyttöön? Miten koira osaa kulkea hihnassa? Millaisia ominaisuuksia toivot taluttimelta, esim. säänkeston suhteen? Miltä sen pitää tuntua kädessä? Miltä se tuntuu lemmikillä?

Materiaalit, joista valmistan taluttimia, olen avannut ”Valmistusmateriaalit” kohdassa.
Sanomattakin on selvää itselleni, että kaikki materiaalit, joista tehdään koiravarusteita, pitää olla tarkoitukseen sopivia ja kestäviä.
Ei voi ajatella niin, että pieni koira, niin voisi oikoa esim. jossakin valmistuvaiheessa tai ettei materiaalien tarvitse nyt niin kestäviä olla.
Eli kun ompelen vaikkapa pienelle koiralle tulevaa köysitaluttimen lukko- ja käsilenkkejä käsin, ei riitä, että ompelen vaan pari pistoa ja sitten joku päättely pieneltä matkalta päälle. Kyllä kaikki tuotteet on tehtävä samalla periaatteella, oli se menossa isolle tai pienelle kaverille.

Kun teen vaikkapa koneella ompelemalla taluttimia, kuten BioThane / polypropyleeni, niin ompelen ne teollisuusompelukoneella ja käytän siihen soveltuvaa lankaa.
Ompeleet pitää myös päätellä kunnolla.

Niittien käyttö taluttimissa aiheuttaa itselläni kaksipiippuisen reaktion. Tiedän, että on läpi koiran elämän kestäviä taluttimia, joissa on kiinnityksessä käytetty pelkkiä niittejä. Toisaalta tiedän taas tapauksia, joissa niitit ovat ykskaks lentäneet irti taluttimesta.
Niitit ovat hieno koriste ja käytänkin niitä tähän tarkoitukseen, ettei esim. nahkataluttimen punotusta päästä jäävä ”lärpäke” jää läpättämään. Tuntuu, että niitillä viimeistely tekee siitä siistimmän.
Vaikka se  niitti olisi tulossa pelkäksi koristeeksi, on silti tärkeää, että niitin koko valitaan materiaalipaksuuden mukaan. 

Valmistan useita talutinmalleja, joista haluan kertoa tarkemmin. Näin Sinä ja paras ystäväsi tiedätte, mitä saatte.

Kaikki asiat, joista olisi hyvä mainita, eivät aina tule mieleen, niin siinä tapauksessa jos jokin epäilyttää, niin kysythän 🙂